Öne Çıkanlar akçakale gezilecek yerleri Şanlıurfa Harran Üniversitesi Tarihi ceylanpınar urfa nasıl gidilir akçakale siyaset halid bin velid akçakale

Bu haber kez okundu.

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar İlçesi Tanıtımı

Viranşehir üzerinde yer alan ve Akçakale ilçesi gibi Suriye’ye sınır kapısı bulunan ilçelerden biridir. İlçe topraklarının üzerinden Suriye sınırının çizilmesi ile ülkemiz tarafından geri kalan topraklara Ceylanpınar denmiş ve Suriye tarafında kalan bölgeye de Ra’a Al- Ayn ismi verilmiştir.

Ceylanpınar çok fazla tarihi kültüre sahip bir ilçe olmasa dahi Şanlıurfa’ya gelenlerin bu bölgeyi gezmesini ve buraya gitmesini öneririz. Farklı kültürlerin birbiri ile nasıl ayrıldığını ve bu atmosferin nasıl bir ortam oluşturduğunu görmeniz gerekiyor. Tarihi bakımdan ilginç olaylara ev sahipliği yapmış olan Ceylanpınar’ın bir kısmında aynı zamanda Afganlar ’da yaşamıştır.

MÖ 14’ncü yüzyılda Mİtanni Krallığına bağlı olan bu bölge sonradan Asur Devleti tarafından ele geçirilmiştir. Bu zamanda bölgenin ismi Süryanice Reş-Ayna olarak değiştirilmiş. Bu isim sonradan Arapça’da Ra’s el-Ayn yani Kaynakbaşı ismini almıştır. Şam orduları tarafından Ceylanpınar 639 senesinde ele geçirilmiş ve 959 senesinde de Bizans İmparatorluğu I. Ioannes’in bölgeyi yağmalamıştır. 1934 senesinde de Suriye üzerine sefere gelen Moğol İmparatoru Timur burayı talan etmiş ve yağmalamıştır.

Ceylanpınar’a Nasıl Gidilir?

Ceylanpınar Şanlıurfa il merkezine 141 km uzaklıkta yer almaktadır. Buraya Viranşehir üzerinden ulaşılmaktadır ve başka bir ulaşım yolu yoktur. Viranşehir yolu ise oldukça düzdür ve virajı yoktur. Ceylanpınar ile Viranşehir arası uzaklık 50 km’dir. Kızıltepe ile Ceylanpınar arasındaki uzaklıkta 70 km’dir. İlçe merkezini, batıdan Gaziantep, doğudan Mardin şehrine bağlayan demiryolu da bulunmaktadır.

Ceylanpınar Tigem Çiftliği

1.7 milyon dekarlık büyüklüğe sahip olan Ceylanpınar Tigem Çiftliği dünyanın en büyük çiftliklerinden biridir. Arazinin boyutlarını anlayabilmeniz açısından uzunluğu 60 km, genişliği ise 30 km şeklinde yuvarlayabiliriz. İstanbul ilinin tümünün üçte biri ve olan bu çiftlik dikdörtgen yapıya sahiptir. Bu arazinin günümüzde bir kısmı ise mayın kaplıdır. Bu nedenle bu alana girişler yasaktır. Eğer Ceylanpınar Çiftliğini görmek istiyorsanız sizlere burada görevliler hizmet verecek ve gezmenizi sağlayacaklardır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.