Kategoriler

Şanlıurfa Göbeklitepe

Tarihin başlangıç noktası kabul edilen. Dünyanın en eski yerleşim yeri olan Göbeklitepe'nin her karışında her metresinde yeni bir uygarlık keşif ediliyor.

Göbeklitepe Hikayesi

Dünya üzerinde var olan tarihi bilgilerinizin değişmesini sağlayacak, insanlık tarihi hakkında sizi daha derinlere çekecek, yerleşik hayat ve ilk tarım hakkında bilgilerini değiştirecek ve farklı dinleri size sorgulatacak olan yer tam olarak Göbeklitepe’dir. Şanlıurfa’ya gidecek olan kişilerin mutlaka ama mutlaka uğraması gereken yerlerden biri olarak kayda geçen Göbeklitepe 1995 yılında keşfedilmiş ve bu tarihten itibaren bizleri şaşırtmayı başaran bir yer olmuştur. İnşası milattan önce 10000 yılına uzanmış olan Göbeklitepe en eski ve en büyük ibadet merkezidir. Göbeklitepe’nin ne kadar eski ve önemli olduğunuz sizlere daha açık anlatabilmek adına Mısır Piramitlerinden 7500 yıl daha eski, İngiltere’de yer alan Stonehenge’den 7000 yıl eskidir. Dünya tarihini alt üst eden bu keşif'te her metresinde yeni bir uygarlık izlerine rastlanmaktadır. Dünya'da bilinen daha eski bir yerleşim yeri yoktur.

Buğdayın Atası Göbeklitepe

Dünya üzerinde ilk tarımın ne zaman ortaya çıktığı hakkında ve ilk tarım yapan medeniyetler hakkında bu zamana kadar pek çok ders ve eğitim aldık. Fakat Göbeklitepe bizlere öğrendiğimiz bilgilerin nasılda bir keşif ile değişeceğini gösteren yerlerden biri odu. Yerleşik hayata geçişin en önemli sembolü olan buğday ilk olarak Göbeklitepe’de yetiştirilmeye başlanmıştır. Bu durum akıllara yerleşik hayatın dini değil, dinin yerleşik hayatı getirdiğini bir kere daha göstermiştir. Bu mabet yapıldıktan 1000 sene sonra insanlar tarafından üzeri kapatılmıştır.

Göbeklitepe’ye Nasıl Gidilir?

Göbeklitepe Şanlıurfa’nın 20 km kuzeydoğusunda yer almaktadır. Örencik köyü yakınlarında bulunan bu bölge yaklaşık olarak 15 metre yüksekliğine ve 300 metre çapa sahiptir. Bu bölgede 20 tane tapınak keşfedilmiş ve yalnızda 6 tapınak gün yüzüne çıkartılmıştır.

Tarihe Işık Tutan Göbeklitepe

Tarihteki insanların ilk defa bu kadar kalabalık bir şekilde bir araya gelerek bu tapınağı kurmuş olmaları gerekmektedir. Kayalık bölgelerden ve büyük ağır taşlardan oluşan bu tapınak yük hayvanları kullanılmadan oluşturulmuştur. İçeride yer alan mağara duvarlarında avcılığı temsil eden hayvan ve insan figürlerine rastlanmıştır. Taşlar üzerinde yer alan akrep, boğa, tilki, yaban domuzu, yılan, turna, aslan ve yaban ördeği figürleri dikkat çekmektedir. Arkeologların yapmış olduğu araştırmalar devam etmekte ve Göbeklitepe’nin daha gün yüzüne çıkartılmayı bekleyen pek çok gizemi hala sürmektedir.

Göbeklitepe'ye nasıl gidilir soruları sorulmuş. Şanlıurfa iline geldikten sonra Göbeklitepe tabelalarını takip ederek rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Şehire 20 km uzaklıkta olan yer asfalt ve çift yoldur. Yolu son derece temiz ve düzgün olan yer şehire gelen turistlerin Balıklıgöl'den sonra uğradığı yerdir. Şanlıurfa tarihi yerlerinin başında gelen Göbeklitepe'ye gitmenizi tavsiye etmekeyiz.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
ŞANLIURFA
5233 Kez Görüntülendi.
Şanlıurfa Büyükşehirin Ektiği Buğdaya Gübre Atıldı
ŞANLIURFA
5236 Kez Görüntülendi.
Şanlıurfa Büyükşehir Personellerine Göz Taraması
ŞANLIURFA
104 Kez Görüntülendi.
Şanlıurfa Büyükşehir Zabıtadan Okul Güvenliği Denetimi
ŞANLIURFA
9 Kez Görüntülendi.
Başkan Beyazgül Bilim Şenliğine Katıldı
ŞANLIURFA
9 Kez Görüntülendi.
Tarım Fuarında 100 Bin Fidan Dağıtıldı
ŞANLIURFA
5233 Kez Görüntülendi.
Büyükşehir Belediyesinden Bin Sporcuya Forma Desteği
ŞANLIURFA
5233 Kez Görüntülendi.
Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık Ayı Birleşimi Yapıldı
ŞANLIURFA
208 Kez Görüntülendi.
ŞANLIURFA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN SİVEREK İLÇESİNİN 3 FARKLI NOKTASINDA PARK ÇALIŞMASI
ŞANLIURFA
205 Kez Görüntülendi.
ŞANLIURFA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN GİRİŞİMCİ VE ÜRETEN KADINLAR FUARI
ŞANLIURFA
205 Kez Görüntülendi.
ŞANLIURFA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN ESNAFLA EL ELE FUTBOL TURNUVASI