Kategoriler

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar İlçesi Tanıtımı

Şanlıurfa şehrinin ilçelerinden biri olan Ceylanpınar tarihte farklı olaylara ev sahipliği yapması ve Ceylan Çiftliği ile ilgileri üzerine çekmeyi başarmış olan ilçelerden biridir.

Viranşehir üzerinde yer alan ve Akçakale ilçesi gibi Suriye’ye sınır kapısı bulunan ilçelerden biridir. İlçe topraklarının üzerinden Suriye sınırının çizilmesi ile ülkemiz tarafından geri kalan topraklara Ceylanpınar denmiş ve Suriye tarafında kalan bölgeye de Ra’a Al- Ayn ismi verilmiştir.

Ceylanpınar çok fazla tarihi kültüre sahip bir ilçe olmasa dahi Şanlıurfa’ya gelenlerin bu bölgeyi gezmesini ve buraya gitmesini öneririz. Farklı kültürlerin birbiri ile nasıl ayrıldığını ve bu atmosferin nasıl bir ortam oluşturduğunu görmeniz gerekiyor. Tarihi bakımdan ilginç olaylara ev sahipliği yapmış olan Ceylanpınar’ın bir kısmında aynı zamanda Afganlar ’da yaşamıştır.

MÖ 14’ncü yüzyılda Mİtanni Krallığına bağlı olan bu bölge sonradan Asur Devleti tarafından ele geçirilmiştir. Bu zamanda bölgenin ismi Süryanice Reş-Ayna olarak değiştirilmiş. Bu isim sonradan Arapça’da Ra’s el-Ayn yani Kaynakbaşı ismini almıştır. Şam orduları tarafından Ceylanpınar 639 senesinde ele geçirilmiş ve 959 senesinde de Bizans İmparatorluğu I. Ioannes’in bölgeyi yağmalamıştır. 1934 senesinde de Suriye üzerine sefere gelen Moğol İmparatoru Timur burayı talan etmiş ve yağmalamıştır.

Ceylanpınar’a Nasıl Gidilir?

Ceylanpınar Şanlıurfa il merkezine 141 km uzaklıkta yer almaktadır. Buraya Viranşehir üzerinden ulaşılmaktadır ve başka bir ulaşım yolu yoktur. Viranşehir yolu ise oldukça düzdür ve virajı yoktur. Ceylanpınar ile Viranşehir arası uzaklık 50 km’dir. Kızıltepe ile Ceylanpınar arasındaki uzaklıkta 70 km’dir. İlçe merkezini, batıdan Gaziantep, doğudan Mardin şehrine bağlayan demiryolu da bulunmaktadır.

Ceylanpınar Tigem Çiftliği

1.7 milyon dekarlık büyüklüğe sahip olan Ceylanpınar Tigem Çiftliği dünyanın en büyük çiftliklerinden biridir. Arazinin boyutlarını anlayabilmeniz açısından uzunluğu 60 km, genişliği ise 30 km şeklinde yuvarlayabiliriz. İstanbul ilinin tümünün üçte biri ve olan bu çiftlik dikdörtgen yapıya sahiptir. Bu arazinin günümüzde bir kısmı ise mayın kaplıdır. Bu nedenle bu alana girişler yasaktır. Eğer Ceylanpınar Çiftliğini görmek istiyorsanız sizlere burada görevliler hizmet verecek ve gezmenizi sağlayacaklardır.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
ŞANLIURFA
5233 Kez Görüntülendi.
Şanlıurfa Büyükşehirin Ektiği Buğdaya Gübre Atıldı
ŞANLIURFA
5236 Kez Görüntülendi.
Şanlıurfa Büyükşehir Personellerine Göz Taraması
ŞANLIURFA
104 Kez Görüntülendi.
Şanlıurfa Büyükşehir Zabıtadan Okul Güvenliği Denetimi
ŞANLIURFA
9 Kez Görüntülendi.
Başkan Beyazgül Bilim Şenliğine Katıldı
ŞANLIURFA
9 Kez Görüntülendi.
Tarım Fuarında 100 Bin Fidan Dağıtıldı
ŞANLIURFA
5233 Kez Görüntülendi.
Büyükşehir Belediyesinden Bin Sporcuya Forma Desteği
ŞANLIURFA
5233 Kez Görüntülendi.
Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık Ayı Birleşimi Yapıldı
ŞANLIURFA
208 Kez Görüntülendi.
ŞANLIURFA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN SİVEREK İLÇESİNİN 3 FARKLI NOKTASINDA PARK ÇALIŞMASI
ŞANLIURFA
205 Kez Görüntülendi.
ŞANLIURFA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN GİRİŞİMCİ VE ÜRETEN KADINLAR FUARI
ŞANLIURFA
205 Kez Görüntülendi.
ŞANLIURFA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN ESNAFLA EL ELE FUTBOL TURNUVASI